De gluten- en koemelkvrije uitdaging! 1


Negen van de tien keer komen er aanvragen binnen voor verjaardagstaarten. Maar op de eerste dag dat Lovely Layers online was kwam daar direct die een van de tien die niet vaak voor komt.

Mama en blogster Madelon van Waymadi.nl gaf haar zoon afgelopen weekend maar liefst 2 jaar borstvoeding en vond dat dit wel een dikke taart waard was! Dan was ze aan het goede adres! Bij het lezen van Madelon’s mail wist ik het direct. Deze dame wist precies wat voor taart ze wilde en hoe deze eruit moest zien. En naast het door haarzelf uitgekozen ontwerp waren er een aantal allergieën waar rekening mee gehouden moest worden. Geen tarwe, koemelk en het liefst geen ei. Roomboter was gewoon toegestaan. Slik… Uitdaging! Want tot nu toe stikten alle taarten die de deur uit gingen van de tarwe, koemelk én ei. Maar geen lol zonder een beetje uitdaging, dus pakte ik met beide handen de opdracht aan!

De opdracht: een vanillecake met gezouten karamel en pistache botercrème. Een vanille botercrème buitenkant met tekst en een rode Audi R8 op de bovenkant en op de zijkanten een naam en gekleurde ballonnen. Gelukkig kon Madelon mij al een heel eind op weg helpen met vervangers van bepaalde producten. En terwijl de Pink Ribbon koekjes nog werden gebakken struinde ik het internet af naar tips en tricks voor gluten- en koemelkvrije taarten. Huiverig begon ik met het bakken van de testbodems. Want hoe kon dit nou lekker worden? Gluten- en koemelkvrij deden mij eerder aan een stevige cake denken dan aan zo’n lekker luchtig taartje wat normaal verkocht wordt. Maar na ronde 1 had ik al een luchtige én lekkere biscuitbodem te pakken! In overleg werd er wel ei in de biscuit gebruikt, maar lieten we de dan Italian Botercréme op basis van eiwitschuim achterwege om het ei-gebruik te compenseren.

Maar help! De botercrème met alleen boter, poedersuiker en melk was een ding wat ik met alle liefde achter me had gelaten. Wat voor botercrème gebruik je dan?! De keus viel op botercrème met custard voor een wat vollere en zachte smaak. De botercrèmetest met soja deed mijn hartje niet sneller kloppen, maar de versie met amandelmelk was verrassend lekker! Zo, die hadden we ook weer getackeld. Maar dan die karamel! Daar werd toch ook een bult slagroom in gebruikt… Madelon attendeerde mij op het bestaan van soja slagroom. Ja jongens, er ging een wereld voor me open! En zo geschiedde, het ontstaan van gezouten sojakaramel. And yet again, lekkerder dan ik had verwacht! Voor de pistachecrème hakten we verse pistachenoten fijn en ja hoor, wéér een lekkere koemelk- en eivrije crème erbij.

Tijd om de taart in elkaar te zetten. De avonden werden weer gevuld met het boetseren van de Audi en het maken van de caketoppers, tekst en ballonnen. Met alle credits naar mijn partner in crime Tom, die voor een zeer gedetailleerde Audi R8 zorgde! Om toch een samenhang tussen de auto en ballonnen te vinden besloten we een weg van sterretjes naar de zijkant van de taart te maken en deze ook weer tussen de ballonnen terug te laten komen. De taart is anders dan de designs die er normaal uit de Lovely Layers keuken komen, maar tevreden zijn we! Want de klant gaf aan hoe zij wilde dat het eruit zag en was ontzettend blij met het resultaat!

Oh en of ze de taart lekker vond? ‘Ik lust normaal geen taart… Ik heb drie stukken op!’ Dat compliment steek ik in mijn bakkerszak! En Madelon, bedankt dat je het vertrouwen had om Lovely Layers voor het eerst een gluten- en koemelkvrije taart te laten maken!

Zahed glutenvrij

 


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “De gluten- en koemelkvrije uitdaging!